ADAC: DEZE AUTO’S ZIJN ONVEILIG OMDAT ZE TE WEINIG VERMOGEN HEBBEN

Voor je je ongenoegen uit in de reacties hierbeneden of op Facebook: nee, we claimen hier niet dat een Tesla met 1.020 pk je beter beschermt dan een Tiguan. We citeren alleen de Duitse variant van de ANWB, de ADAC. De instantie vindt auto’s met te weinig vermogen onveilig. Dit zeggen ze naar aanleiding van een onderzoek naar hoe snel verschillende auto’s van 60 km/u naar 100 km/u accelereren.

Normaal gesproken benoemen we bij auto’s de 0-naar-100-tijd, maar volgens de ADAC is deze statistiek niet relevant. ‘Bij veel auto’s wordt het vermogen dat wordt vrijgegeven expres laag gehouden om zo het materiaal te beschermen’, schrijft de organisatie. De manier waarop een auto koppel afgeeft, is volgens de ADAC cruciaal. ‘En niet vanuit stilstand – dat maakt alleen indruk op de bestuurder naast je als je snel wegrijdt bij de verkeerslichten.’

Je hebt volgens de Duitse Wegenwacht pas vermogen nodig bij het inhalen van een vrachtwagen of bij het optrekken voor je gaat invoegen op de snelweg. Daarom meten ze de 60-naar-100-tijd. Als deze tussen de 5,5 en 8 seconden zit, zit je volgens de ADAC goed. Sneller is nog veiliger, maar duurt het langer dan acht tellen, dan zou dat gevaarlijk kunnen zijn.

Hoeveel pk heb je nodig voor een veilige auto?

Of het vermogen van een auto veilig of onveilig is, ligt volgens ADAC aan het gewicht. Zo moet 80 pk genoeg zijn voor een auto van 1.000 kilo. ‘Bij een gewicht van anderhalve ton wordt een vermogen van circa 120 pk aanbevolen. Als een voertuig 2.500 kilogram weegt, moet de motor ongeveer 200 pk produceren’, schrijft ADAC. De onderzoekers kwamen erachter dat er genoeg modellen zijn die hier niet aan voldoen.

Dit is de onveiligste auto qua 60-naar-100-tijd, volgens de ADAC

Het zal je niet verbazen dat een auto met 45 pk in deze test niet lekker uit de verf komt. De instapversie van de Dacia Spring doet er bijna vijftien tellen over om van 60 naar 100 km/u te accelereren. Daarvoor heeft hij 330 meter aan asfalt nodig. ‘Dit betekent dat inhaalmanoeuvres op drukke landwegen of snelwegopritten niet alleen een test voor de zenuwen kunnen zijn, maar ook een veiligheidsrisico’, vatten de onderzoekers samen.

Hierna volgt de Volkswagen Up met een 68 pk sterke 1,0-liter motor die deels op aardgas en deels op benzine loopt. Hiermee duurde het sprintje 12,89 seconden. Ook de Hyundai i10 en Fiat Panda Cross doen er langer dan tien seconden over. De onveiligste diesel is de Volkswagen T6.1 Multivan met 2,0-liter TDI-motor. De bus doet er 8,8 seconden om van 60 km/u naar 100 km/u te gaan. Nog redelijk respectabel dus.

De veiligste auto’s zijn pareltjes

Er is meer lol te beleven bij de auto’s die volgens het onderzoek het veiligst zijn. Deze vijf auto’s haalde een even hoge score in de test. De snelste is de Tesla Model S P90D die vanaf 60 km/u na 1,64 seconden op 100 km/u zat. De EV wordt gevolgd door de Porsche 911 Carrera, Porsche Taycan GTS Sport Turismo, BMW M5 en Mercedes EQS. Nu kun je thuis ook beargumenteren dat je een van deze auto’s wilt; een nieuwe M5 is immers veiliger dan de XC40 van je buren.

2024-03-21T18:20:14Z dg43tfdfdgfd