FERRARI WERKT AAN EEN BIJZONDERE ZES-IN-LIJN OP WATERSTOF

Maak je klaar voor het ingewikkeldste nieuwsfeit dat je vandaag gaat lezen. Je weet misschien dat Ferrari zich aan het klaarmaken is voor zijn eerste EV, die compleet anders moet zijn dan andere elektrische auto’s. Naast de elektrische modellen blijkt Ferrari ook na te denken over een verbrandingsmotor op waterstof. En dan niet zomaar een V12 die waterstof en lucht omzet in snelheid.

Ferrari diende begin deze maand een patent in dat werd opgedoken door verschillende media. De verzameling documenten heeft de naam ‘CAR PROVIDED WITH A HYDROGEN-POWERED INTERNAL COMBUSTION ENGINE’. Dit zijn Ferrari’s hoofdletters, niet de onze. Wij zouden het nieuwe project omschrijven als een hybride sportauto van Ferrari met een twinturbo zes-in-lijn die op waterstof loopt.

De beoogde waterstofverbrandingsmotor van Ferrari

In de documenten beschrijft Ferrari een zescilinder verbrandingsmotor die hulp krijgt van een elektromotor op de vooras. De zescilinder die Ferrari nu gebruikt, is er een in V-vorm. Het merk kiest in het patent voor de zes-in-lijn om zo ruimte vrij te maken naast de motor voor twee waterstoftanks. Nog steeds best bijzonder, maar het wordt nog krankzinniger.

Wat het patent nog vreemder maakt, is dat de motor ondersteboven is geplaatst. De krukas ligt hierbij het dichtst bij de hemel en de cilinderkoppen kunnen bijna de grond raken. Dit doet Ferrari zodat de transaxle (een transmissie en achteras in één) hoger ligt. Hierdoor komt er weer ruimte vrij voor een agressievere diffuser, die deels fungeert als motorkap. Kun je je deze Ferrari al inbeelden?

Hopelijk komt de hybride Ferrari met een twinturbo zes-in-lijn waterstofverbrandingsmotor er zo uit te zien | Foto: © Dall-E / Open AI

Ferrari zegt dat de motor ook makkelijk op de conventionele manier achter de cabine had kunnen liggen. De keuze om de motor om te draaien, komt door de wielbasis. Ferrari zegt dat de auto een stuk langer was geworden als de zescilinder met zijn krukas naar beneden had gelegen. De gedroomde auto waar de waterstofmotor in zou komen liggen, moet een korte wielbasis krijgen.

Bij de twee turbo’s wordt het nog ingewikkelder

Ook omschrijft Ferrari verschillende manieren waarop de twee turbo’s aangejaagd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door de teruggewonnen energie naar de turbo’s te sturen. Bij een andere vorm zorgt de elektromotor voor opspoelende turbo’s. En zo heeft Ferrari nog wat manieren die nog ingewikkelder zijn, zoals een MGU-H-systeem uit de F1.

Het patent is ingediend door ene Fabrizio Favaretto. Een zoekopdracht op Google leert ons dat hij al 24 jaar in dienst bij Ferrari en nu werkzaam is als ‘Voertuig en Aandrijflijn Architectuur Innovatiemanager’. Niet de eerste de beste Ferrari-conciërge dus. Zou Ferrari zoveel moeite doen voor een project als ze niet zeker weten of ze er iets mee gaan doen?

2024-03-27T16:58:51Z dg43tfdfdgfd