RIJDEN IN EEN OUDE MERCEDES G-KLASSE BLIJKT JUIST SUPERDUURZAAM TE ZIJN, WANT HIJ GAAT NIET STUK

Elke keer als een leaserijder een nieuwe elektrische auto uitkiest, sterft er een puppy. Nee, dat is overdreven, maar de productie van een EV zorgt wel voor bovengemiddeld veel CO2-uitstoot. En dat is toch bijna hetzelfde. Door bij gebruik niets uit te stoten (mits je groen laadt), compenseert de auto deze CO2 weer. Maar als het gaat om duurzaamheid, valt er wat voor te zeggen om langer met een bestaande auto door te blijven rijden. En daarom is de Mercedes G-klasse zo’n klimaatstrijder.

Volgens Mercedes-CEO Michael Schiebe is 80 procent van alle G-klasses die sinds 1979 zijn geproduceerd nog ‘in de markt’. Hij concludeert terecht: ‘De auto’s hebben een zeer lange levensduur.’ Schiebe redeneert dat een G-klasse misschien iets meer materiaal kost om te bouwen, maar dat je in het leven van één G-klasse veel meer compacte auto’s verslijt. Volgens Mercedes zijn er zo’n 500.000 G-klasses verkocht, dus dan zouden er nu nog 400.000 over zijn.

Volgens een rapport van Mercedes zorgt de productie van de elektrische EQS 450+ voor net geen 20 ton CO2-uitstoot. Ben je een leaserijder die elke vijf jaar een nieuwe auto mag uitkiezen, dan tikt dat redelijk aan. Daarbij moeten we aantekenen dat dit een erg grote EV is met een erg grote batterij, maar toch. De moraal van het verhaal: red de planeet, koop een oude G-klasse. En al helemaal als de CO2-neutrale brandstoffen een beetje van de grond komen.

Als de nieuwe elektrische G-klasse ook zo lang meegaat…

Recentelijk is de nieuwe volledig elektrische G-klasse onthuld. Bij de productie zal dus wat meer CO2 vrijkomen, maar als deze auto vervolgens óók 50 jaar meegaat én daarbij alleen groene energie verbruikt, dan heb je de ultieme boomknuffelaar in blikvorm.

2024-05-06T18:57:15Z dg43tfdfdgfd