V8 OF NIET, MANHART KIETELT OOK DE HYBRIDE MERCEDES-AMG C 63

Je zult het misschien hebben meegekregen: de recentste Mercedes-AMG C 63 heeft geen achtcilinder meer onder de motorkap. Een 2,0-liter viercilinder met een joekel van een turbo en een elektromotor hebben samen de V8 vervangen. De nieuwe combinatie levert 680 pk en 1.020 Nm, maar cijfers zeggen natuurlijk niet alles. Manhart probeert het gemis van de achtcilinder een beetje te verzachten. ‘We willen een deel van de ziel van de C 63 terugbrengen’, aldus de tuner.

Dat een viercilinder niet het karakter heeft van de AMG-modellen met V8 is onvermijdelijk. Maar de viercilinder presteert in verhouding goed en dat is iets wat we niet over het hoofd mogen zien. De Mercedes-AMG C 63 van Manhart doet hier nog een schepje bovenop en duwt de Duitse familiesedan naar 725 pk en 1.120 Nm door softwarematige aanpassingen en sportkatalysatoren.

Optisch is er meer veranderd aan de Mercedes-AMG C 63

Onderhuids verandert Manhart dus niet zoveel, maar op visueel gebied is er wel wat meer aan de hand. De C 63 ligt meer op zijn buik door verlagingsveren. De originele velgen zijn wat opgeleukt met rode accenten, maar hier is – net als bij de rest van de auto – genoeg ruimte voor individualisatie. Ook is er een Manhart-stickerpakket beschikbaar en zijn alle blingbling-delen zwart gemaakt. Wat het Manhart CRE-pakket moet gaan kosten, is nog niet bekend. De Nederlandse prijzen van een standaard-C 63 beginnen bij net geen 150.000 euro.

Waarom er niet veel in Duitsland zullen blijven

Manhart is Duits en daar hebben ze te maken met de strenge eisen van de TÜV. Hier komt een probleem voor Duitse klanten om de hoek kijken. Het uitlaatsysteem is namelijk ook aangepakt om de motor meer karakter te geven. De tuner doet dit door sportkatalysatoren te monteren. Dit zorgt voor meer herrie en wat meer uitstoot. Hierdoor krijgt de Manhart Mercedes-AMG C 63 voor nu geen TÜV-goedkeuring, maar bij toekomstige modellen kan dit wel mogelijk zijn, denkt de tuner.

2024-03-26T09:56:18Z dg43tfdfdgfd