ZELFS MET DE STIJGENDE BENZINEPRIJZEN HANGEN VEEL PHEV-RIJDERS HUN AUTO NIET AAN DE LADER

Volgens de legendes kwamen de meeste Outlanders PHEV’s terug naar de leasemaatschappijen met de stekker nog in het plastic. De baas betaalde toch de benzine, dus waarom zou je ‘s ochtends een natte laadkabel van de grond af rapen? Inmiddels is het laden redelijk ingeburgerd, zou je zeggen, maar zelfs nu valt het aandeel ladende PHEV-rijders tegen. En de hoge benzinekosten veranderen daar niets aan.

Bij het berekenen van de uitstoot van plug-in hybride auto’s wordt er vanuit gegaan dat de PHEV’s tussen de 70 en 85 procent van de tijd helemaal elektrisch rijden. Of dit in de praktijk lukt, ligt er helemaal aan hoe ver je moet rijden. De universiteit van Mannheim was benieuwd naar de echte cijfers en keek op verbruiksdatabase Spritmonitor hoe PHEV-rijders tussen 2016 en 2021 omgingen met hun auto’s.

De onderzoeksresultaten laten zien dat PHEV-rijders maar 39 procent van de tijd volledig elektrisch rijden. Dat is dus de helft. ‘Het milieuvoordeel van plug-in hybrides wordt overschat. Het is daarom voor beleidsmakers cruciaal om bij de beoordeling van fabrikanten rekening te houden met het werkelijke aandeel van elektrische aandrijving en emissies’, zegt onderzoeker Eunseong Park.

Bij hogere benzineprijzen wordt er iets meer elektrisch gereden

Verder ontdekten de onderzoekers dat schommelingen in de benzineprijs slechts ene kleine invloed hebben op het rijgedrag van PHEV-gebruikers. Wanneer de prijzen met tien cent omhoog gaan, worden er slechts 1,6 procent meer elektrische kilometers afgelegd. Dat verschil is minimaal, maar volgens de onderzoekers draagt het wel degelijk bij aan een lagere uitstoot van het verkeer.

Volgens het onderzoek neemt de uitstoot in Duitsland af wanneer de benzineprijzen noemen. De helft van deze afname in uitstoot, komt weer van de PHEV-rijders. Hoeveel minder uitstoot er precies is, is niet bekend. We vermoeden zo dat het niet extreem veel is, als de PHEV-rijders maar 1,6 procent meer elektrisch gaan rijden als de brandstofprijzen hoog zijn.

2024-04-10T19:50:12Z dg43tfdfdgfd