EERSTE OMZETDALING VOOR TESLA IN JAREN

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal zijn eerste omzetdaling in bijna vier jaar geboekt. De omzet daalde op jaarbasis met 9 procent tot 21,3 miljard dollar (19,9 miljard euro), meldde de Amerikaanse producent van elektrische wagens dinsdag nabeurs. Analisten hadden gerekend op een gemiddelde omzet van 22,15 miljard. Ook de winst per aandeel lag lager dan de verwachtingen. De nettowinst daalde met 55 procent tot 1,13 miljard dollar (1,06 miljard euro).

Het bedrijf van Elon Musk kon de verwachtingen niet waarmaken in het eerste kwartaal, met ongeveer 387.000 geleverde voertuigen. Dat zijn er 8,5 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar en 20 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2023. Tesla wijst onder meer op het feit dat de fabriek in het Duitse Grünheide, bij Berlijn, in het eerste kwartaal tijdelijk werd stilgelegd door sabotage van de stroomvoorzieningen.

Tesla gaf voor het lopende jaar geen concrete prognose voor het aantal geleverde wagens, maar het bedrijf verwacht een aanzienlijke daling tegenover vorig jaar. Het aandeel van Tesla verloor nabeurs meer dan 7 procent. Sinds het begin van het jaar is de koers al met meer dan 40 procent gezakt.

Tesla liet nog weten sneller goedkopere elektrische auto's op de markt te zullen brengen dan eerder gecommuniceerd. Het bedrijf is nu van plan om nog voor medio volgend jaar te beginnen met de productie van een nieuwe elektrische wagen. Eerder had het bedrijf aan leveranciers laten weten dat het betaalbaardere model, waaraan wordt gewerkt onder de codenaam Redwood, in de tweede helft van volgend jaar in productie zou gaan.

Tesla kampt al langer met tegenvallende verkopen, mede door felle concurrentie in China. Daarom heeft Musk onlangs een ontslagronde aangekondigd waarbij meer dan 10 procent van de ruim 140.000 banen wereldwijd verdwijnt.

2024-04-23T21:46:15Z dg43tfdfdgfd