NIEUW ONDERZOEK IN VS NAAR TESLA AUTOPILOT NA TWINTIG ONGEVALLEN IN VIER MAANDEN

De Amerikaanse toezichthouder NHTSA start opnieuw een onderzoek naar het rijhulpsysteem 'Autopilot' van de Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla. Dat heeft de NHTSA vrijdag aangekondigd. Tesla moest zijn assistentiesysteem in december in meer dan twee miljoen voertuigen aanpassen omdat het volgens de NHTSA niet veilig genoeg was. De toezichthouder gaat nu onderzoeken of die aanpassing voldoende was, aangezien er sindsdien melding gemaakt werd van twintig ongevallen met auto's die de software-update kregen.

De NHTSA startte al in 2021 een onderzoek naar de Autopilot van Tesla, na een reeks aanrijdingen. De Autopilot is bedoeld om auto's automatisch binnen hun rijstrook te laten sturen, en om ze te laten versnellen en remmen. Daarnaast kan de geavanceerde versie van de Autopilot helpen bij het wisselen van rijstrook op snelwegen. Volgens de toezichthouder was er echter een verhoogd risico op ongevallen in situaties waarbij het rijhulpsysteem was ingeschakeld en werd er onvoldoende gezorgd dat bestuurders zelf blijven opletten.

Het aandeel Tesla verloor na de aankondiging vrijdag 1,7 procent van zijn waarde. Dit jaar is het aandeel al ruim 30 procent gedaald.

2024-04-26T15:26:53Z dg43tfdfdgfd