VUB ONTWIKKELT DODEHOEKSENSOR OM ONGEVALLEN DOOR VRACHTWAGENS TE VERMIJDEN

Spin-off van de Vrije Universiteit van Brussel (VUB) eXia en onderzoekscentrum imec hebben samen de 'Active Sideguard Dodehoeksensor' ontwikkeld, een revolutionair waarschuwingssysteem dat dodehoekongevallen met vrachtwagens moet vermijden. Het systeem maakt gebruik van zwakke laagfrequente elektronische velden en moet een trend in het aantal dodelijke ongevallen doen keren.

Vorig jaar is het aantal Vlaamse dodelijke slachtoffers als gevolg van verkeersongevallen met tien procent gestegen, goed voor een triest record van 136 overledenen. Een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door dodehoekongevallen met vrachtwagens.

De bestaande waarschuwingssystemen, zoals radarsensoren, zijn niet altijd even efficiënt. "In ongunstige weersomstandigheden, zoals bij regen of sneeuw, worden zwakke weggebruikers vaak minder betrouwbaar gedetecteerd", zegt Bart Truyen, VUB-onderzoeker en gedelegeerd bestuurder van de spin-off.

De gloednieuwe 'Active Sideguard Dodehoeksenor' maakt als eerste systeem wereldwijd gebruik van laagfrequente elektronische velden, om zwakke weggebruikers die zich in de dodehoek van een vrachtwagen bevinden te detecteren. "In tegenstelling tot de bestaande radarsensoren, onderscheiden de Active Sideguard sensoren zich door een geavanceerd ruimtelijk detectieproces, voor een feilloze detectie van alle kwetsbare weggebruikers", vervolgt Truyen.

Het gloednieuwe systeem is volgens Truyen ook meer weersbestendig dan de bestaande detectiesystemen, "waardoor het in alle situaties en op alle vrachtvoertuigen betrouwbaar blijft functioneren en zo de veiligheid van kwetsbare weggebruikers helpt garanderen. We redden met ons onderzoek dus letterlijk levens", klinkt het.

Het onderzoek, dat vijftien jaar tijd in beslag heeft genomen, werd mede gefinancierd door de Vlaamse overheid - goed voor 420.000 euro aan middelen. "Het is belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in onderzoek naar de bescherming van alle weggebruikers", aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "Initiatieven zoals Active Sideguard zijn dan ook cruciaal en illustreren de kracht van samenwerking tussen de academische instellingen, de industrie en de overheid."

2024-05-02T11:32:37Z dg43tfdfdgfd