WEGEN EN VERKEER VOERDE VOORBIJE VIER JAAR RUIM 900 GELUIDSMETINGEN UIT AAN GEVELS

De voorbije vier jaar heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ruim 900 geluidsmetingen aan gevels uitgevoerd om zo geluidshinder veroorzaakt door wegverkeer in kaart te brengen. Op basis daarvan werd zowat 40 kilometer geluidsmuur vernieuwd of gebouwd en werd 16 kilometer stillere wegverharding aangelegd, klinkt het woensdag in een persbericht.

De resultaten van de zogenaamde gevelbelastingsmetingen worden opgenomen in een geluidskaart voor Vlaanderen. Die toont de geluidslast rond Vlaamse wegen met meer dan 3 miljoen voertuigpassages per jaar. Op basis van de geluidskaart wordt een geluidsactieplan voor de komende vijf jaar uitgestippeld, waar dan eventueel geluidsschermen, gronddammen of een ander type wegverharding impact kunnen hebben.

Er wordt verder niet enkel een objectieve analyse gemaakt van geluidshinder, maar ook de subjectieve beleving van omwonenden is belangrijk, klinkt het verder. Zo wordt er via een burgeronderzoek momenteel gevraagd naar de persoonlijke ervaring van mensen die wonen langs de N44 in Aalter.

AWV onderstreept echter dat het effect van maatregelen soms wordt overschat en dat omgevingsfactoren vaak bepalen hoe efficiënt een geluidsmilderende ingreep is. Als het bijvoorbeeld kouder is, klinkt het verkeer veel luider en ook de windrichting en de samenstelling van het wegverkeer spelen een rol. "Ook de impact van een snelheidsverlaging is vaak kleiner dan wat men ervan verwacht. Wanneer de snelheid daalt van 120 naar 90 km/u, telt dit voor 'maar' circa 1 decibel minder geluid. Dat is amper waarneembaar voor het menselijk oor."

AWV kijkt daarvoor ook naar nieuwe technieken die het geluid moeten milderen. "We verminderen bijvoorbeeld het rolgeluid van voertuigbanden via fijne groeven in het wegdek met de relatief nieuwe NGCS-techniek. Er zijn ook plannen om te starten met diffractoren, dat zijn betonnen constructies met sleuven die parallel aan het wegdek lopen en die geluidsgolven verstrooien", besluit het agentschap.

2024-04-24T08:30:26Z dg43tfdfdgfd