OPENSTAANDE BOETE VAN 6,2 MILJOEN EURO VOOR AUTOMOBILIST IN LIMBURG IS "GééN VERGISSING"

De politiecontroles gisteren vonden onder meer plaats op de N80 in Hasselt richting Sint-Truiden en in Alken richting Hasselt. Naast de politiezone Limburg Regio Hoofdstad namen ook de politiezones Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken en Kanton Borgloon en de Limburgse wegpolitie deel aan de actie.

Bij een van de controles werd een man staande gehouden die welgeteld 6.238.607 euro aan een nog openstaande boete had. Een gigantisch bedrag, waardoor de vraag rees wat er precies aan de hand was. De FOD Justitie en de FOD Financiën bekeken samen de kwestie, maar er is géén vergissing in het spel, zoals eerst werd vermoed.

"Bewust uit het verkeer gehaald"

"De FOD Justitie stuurt gegevens over penale boetes die niet betaald zijn door naar de FOD Financiën", zegt Francis Adyns, woordvoerder van Financiën, aan VRT NWS. "Dat gaat in hoofdzaak om verkeersovertredingen, maar het kan ook gaan om allerlei andere boetes in strafzaken. Wij hebben de expertise en de middelen om daarachteraan te gaan."

De mobiele brigade van de douane beschikt over voertuigen met nummerplaatscanners die gelinkt zijn aan een database met openstaande boetes. Die worden ingezet bij politiecontroles. Als een voertuig gedetecteerd wordt waaraan nog openstaande boetes gekoppeld zijn, wordt dat voertuig door motards uit het verkeer gehaald. Dat is hier ook gebeurd.

"Wij hebben van Jusititie gegevens ontvangen over een achterstallige penale boete in hoofde van één persoon, voor een belangrijk bedrag van meer dan 6 miljoen euro", zegt Adyns. "Het is dan aan ons om alle wettelijke middelen in te zetten om de boete te laten betalen."

Het voertuig van de man werd gisteren bij de politiecontroles onderschept, de bestuurder is doelbewust aan de kant gezet. "Aan de bestuurder wordt altijd gevraagd om het achterstallige bedrag onmiddellijk te betalen. Meer dan 6 miljoen euro, dat is nogal moeilijk. Het voertuig blijft dus aan de kant staan en de man krijgt 30 dagen de tijd om het bedrag alsnog te betalen. Lukt dat niet, dan wordt het voertuig definitief in beslag genomen, verbeurdverklaard en verkocht."

Het parket van Limburg heeft intussen ook meer informatie gegeven. Het gaat om iemand die is veroordeeld voor valsheid in geschrifte, fiscale valsheid, witwasmisdrijven en belastingfraude. Hij kreeg daar een gevangenisstraf van vier maanden voor, maar moest ook een geldboete betalen en er was een bijzondere verbeurdverklaring van meer dan 6 miljoen euro. Vandaar het extreem hoge bedrag dat opdook tijdens de controle-actie.

Andere overtredingen

Een bedrag van 6 miljoen komt volgens Adyns "aardig in de buurt" van de hoogste bedragen die de FOD Financiën op die manier moest laten invorderen.

Bij de politiecontroles gisteren werden nog andere 'normale' boetes geïnd. Die bedroegen in totaal zo'n 18.000 euro. Het ging onder meer over mensen die betrapt werden op het rijden met rode diesel, ongekeurde en niet-ingeschreven voertuigen. 7 wagens werden getakeld.

13 personen zaten onder invloed van drugs achter het stuur. Hun rijbewijs werd meteen ingetrokken. 3 personen hadden geen geldig rijbewijs. Een bestuurder kreeg een levenslang rijverbod opgelegd. Verder werden 3 bestuurders betrapt op gsm-gebruik achter het stuur.

2024-04-24T20:21:27Z dg43tfdfdgfd