HOE KOOP JE EEN VEILIGE FIETSHELM? "EEN DUURDER MODEL IS NIET PER SE BETER"

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar [email protected].

Kies de juiste maat

Een fietshelm moet eerst en vooral goed op je hoofd passen. Hij mag niet te klein zijn, maar ook niet te groot. "Dan bestaat de kans dat de helm gaat verschuiven bij een val. Je hoofd zal dan alsnog de grond raken, dus je doet de effectiviteit van een helm helemaal teniet op die manier."

Maar hoe bepaal je de juiste maat? "Door goed de omtrek van je hoofd te meten, bijvoorbeeld met behulp van een lintmeter." Je houdt de lintmeter best een 2-tal cm boven je wenkbrauwen.

De maat van een fietshelm wordt vaak uitgedrukt in S, M, L, enz. Net zoals dat met sommige kledij gebeurt. Op onderstaande maattabel kan je op basis van de diameter van je hoofd aflezen welke maat je precies nodig hebt.

Maat volwassene (omtrek in cm)*

53/54 = XS

55/56 = S

57/58 = M

59/60 = L

61/62 = XL

63/64 = XXL

* Wanneer de maat van een bepaalde fabrikant afwijkt, zal die dat vermelden op het product.

Je kan de helm natuurlijk ook vooraf passen in de winkel. "Zet de helm op je hoofd zonder de riempjes vast te maken en beweeg met je hoofd. Als de helm te groot is, zal die fel bewegen of zelfs afzakken. Een helm die te klein is, spant te veel en kan na een tijdje voor lichte hoofdpijn zorgen."

"Als de helm goed blijft zitten en je 1 à 2 vingers tussen de rand en je wenkbrauwen kan steken, heb je de juiste maat te pakken. Hij mag niet te fel doorzakken. Je kan de helm daarna nog wat fijner afstellen door aan de voorziene systemen te draaien."

Let op de juiste markeringen

De CE-markering staat op de meeste producten die in Europa verkocht mogen worden. Ook een fietshelm moet die markering hebben. Het geeft aan dat een product volgens de fabrikant aan alle Europese normen voldoet in verband met veiligheid, gezondheid en milieubescherming.

Maar alleen zo'n CE-symbooltje op je helm is niet voldoende. Voor fietshelmen is er een bijkomende markering die aangeeft dat ze voldoen aan alle Europese normen. Die markeringen heten EN 1078 (voor volwassenen) en EN 1080 (voor kinderen). "Als je die nummers ziet staan, weet je met zekerheid dat je helm ook effectief getest is op zijn veiligheid."

Aanpassen aan je gebruik

Afhankelijk van waar en hoe vaak je fietst, kan je ervoor kiezen om bepaalde opties te voorzien in je helm. "Er bestaan geventileerde helmen voor sportieve fietsers. Voor stadsfietsers kan het interessant zijn om voor een helm met extra verlichting te kiezen."

Sommige merken bieden zelfs modellen aan waarbij mensen die een paardenstaart dragen, hun haren makkelijk door de helm heen kunnen steken.

MIPS of geen MIPS

Wanneer je naar een fietshelm zoekt, zal je regelmatig de term MIPS (Multi-directional Impact Protection System) tegenkomen. Dat is een extra bescherming die heel wat fabrikanten inbouwen.

"Het is een extra laag in de helm die ten opzichte van de buitenschaal apart kan bewegen. Concreet zorgt dat ervoor dat je hoofd bij een val net iets meer kan bewegen en dus niet plots tot stilstand komt. Op die manier verkleint het risico op hersenschade."

Volgens VIAS is het altijd een goed idee om voor een MIPS-helm te kiezen als je budget dat toelaat. "Als je hetzelfde model kunt kiezen met of zonder MIPS, raden we aan om voor die extra bescherming te kiezen. Ook al biedt ook de fietshelm zonder MIPS de minimaal verplichte bescherming. Meestal is het prijsverschil niet zo groot."

Een duurdere helm is niet (altijd) veiliger

Een goedkopere helm is niet per se minder veilig dan een duurder exemplaar. "Vaak betaal je meer voor een helm die comfortabeler zit of er mooier uitziet. Denk maar verlichting, een beter afstelsysteem of specifieke kleuren. Een lichte helm is vaak ook duurder."

Toch heeft een hogere prijs soms ook te maken met extra veiligheid. "Voor alle duidelijkheid: elke helm met de juiste markeringen, is veilig. Of die nu goedkoper of duurder is. Maar sommige modellen maken gebruik van een ander materiaal voor de schaal of een ander soort schuim dat voor een nog hogere veiligheid zorgt. Daar betaal je extra voor."

Er bestaan ook fietshelmen die specifiek bedoeld zijn voor elektrische fietsen of speedpedelecs. Die zijn duurder dan de gewone fietshelmen.

"Ze zijn ontworpen om die veiligheid te garanderen bij een hogere snelheid. Ze houden ook rekening met de fysieke inspanning die wordt geleverd. Daar bestaat weliswaar geen Europese norm voor. Wel een Nederlandse, de NTA 8776. Die norm houdt rekening met betere ventilatie, de aanwezigheid van een vizier en een betere schokbescherming."

Op tijd vervangen

"Het schuim dat de schokken bij een val opvangt, zal na een tijdje minder goed werken. Daarom moet je een fietshelm in principe na 3 à 5 jaar vervangen. Ook na een stevige val kan de veiligheid van je helm niet meer gegarandeerd worden en koop je beter een nieuwe."

Als je niet zeker weet wat er met een helm is gebeurd, is het niet aan te raden om een fietshelm tweedehands of via een Kringwinkel te kopen.

2024-04-10T04:44:45Z dg43tfdfdgfd