LEGENDARISCH MERK LOLA KONDIGT RENTREE AAN, MET YAMAHA ALS PARTNER

Een iconisch merk keert terug in de mondiale autosport. Het Britse Lola gaat met haar technische partner Yamaha Motor Company vanaf 2025 meedoen aan het volledig elektrische Formule E wereldkampioenschap. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een aandrijflijn, waarmee de nieuwe combinatie in de sport actief gaat zijn.

Voor de romantici in de autosport is Lola natuurlijk een zeer bekende naam. Het kent met name als chassisbouwer een zeer rijke historie in de autosport. Zo was het team onder andere jarenlang actief in de Formule 1, IndyCar en in het endurance racen. Illustere coureurs als Graham Hill, Alan Jones, Michele Alboreto en Aguri Suzuki reden met bolides van Lola. De Britten maakten in 1997 kortstondig hun entree als zelfstandig team in de Formule 1, maar dat avontuur werd allesbehalve een succes. In 2012 ging Lola failliet.

Lola heeft grootse plannen

De naam Lola werd later gekocht door zakenman Till Bechtolsheimer, die grootste plannen heeft. “We zijn ongelooflijk enthousiast om samen te werken met de Yamaha Motor Company terwijl we meedoen aan het Formule E Wereldkampioenschap”, vertelt de Amerikaan. “Dat we door een van de meest innovatieve OEM's ter wereld zijn geselecteerd om samen te werken aan een project van dit belang, is een bewijs van welk kaliber het merk Lola is."

“De focus van dit project ligt volledig op de technologische ontwikkeling waarin Lola maximaal investeert. We zien de uiterst efficiënte elektrische aandrijflijn van 350 kW, als een zeer belangrijke technologie met opwindende toepassingen, die we in vele vormen van de internationale topsport de komende jaren gaan zien”, besluit Bechtolsheimer.

Mark Preston, Motorsport Director van Lola Cars, reageert ook: “We zijn verheugd om onze deelname aan de Formule E te bevestigen. Voor ons is dit meer dan alleen een kans om Lola terug op het circuit te brengen, het is ook een fantastisch platform voor technologische ontwikkeling. Lola Cars heeft een rijke, succesvolle geschiedenis op het gebied van chassis en aerodynamisch ontwerp. Dit project zal ons in staat stellen een uniek geëlektrificeerd platform te creëren, die de basis vormt voor meer plannen in de toekomst.”

Yamaha jaren actief in de Formule 1

Niet alleen Lola keert terug op het mondiale autosportpodium, ook Yamaha. Het Japanse bedrijf, met name bekend om haar tweewielers, was tussen 1989 en 1997 als motorenleverancier actief in de Formule 1. Yamaha leverde aan de teams van Zakspeed, Jordan, Tyrell en Arrows. Met het laatste team waren de Japanners in ‘97 dicht bij een Grand Prix-zege, maar in de Hongaarse GP kreeg de auto van regerend wereldkampioen Damon Hill in de allerlaatste ronde een hydraulisch probleem. Daardoor werd de Brit tweede.

Heiji Maruyama, Managing Executive Officer en Director van Yamaha Motor co., zegt: “Yamaha Motor Company versnelt het onderzoek en de ontwikkeling van verschillende technologieën die bijdragen aan duurzaamheid. Als technische partner hopen we meer geavanceerde energiebeheertechnologieën te ontwikkelen, door mee te doen op het hoogste niveau van elektrisch racen in de Formule E. We delen ook Lola's nieuwe filosofie voor duurzame autosport en we zijn erg blij en vereerd om deze samenwerking met hen aan te gaan."

2024-03-28T02:24:39Z dg43tfdfdgfd