RIJD JE NOG MET WINTERBANDEN? "WISSEL ZE VOOR JE VEILIGHEID BEST IN VOOR ZOMER- OF 4-SEIZOENSBANDEN"

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar [email protected]

Met de lente in het land wordt het tijd om de winterbanden van de wagen te halen. De wetgeving rond het gebruik van winter- en zomerbanden is niet voor iedereen even duidelijk. Filip Rylant van TRAXIO legt uit.

Verander je banden voor de verkeersveiligheid

Rijden met winterbanden tijdens de zomer is wettelijk toegelaten, maar het is minder veilig. "De remafstand wordt langer en de wegligging is minder goed. Voor zwaar geladen wagens en voor zwaardere wagens is het extra onveilig", legt Rylant uit. "Bovendien verbruik je meer brandstof als je met winterbanden rijdt in de zomer."

De bandenwissel van winter- naar zomerbanden gebeurt best voor de temperaturen te hoog zijn. Een geheugensteuntje is de verandering van winter- naar zomeruur. "Zodra het zomeruur wordt, verander je de banden best ook", tipt Rylant.

Liever geen wissel? Kies dan 4-seizoensbanden

Als je geen bandenwissel wil laten uitvoeren, is er een praktisch alternatief: het hele jaar rijden met 4-seizoensbanden is veiliger dan het hele jaar rond te rijden met zomerbanden. 

Het is niet wettelijk verplicht, maar het is aangeraden om met 4 dezelfde types banden te rijden. Rijd dus met 4 zomerbanden, 4 winterbanden of 4 4-seizoensbanden.

Winterbanden versus modder- en sneeuwbanden

Winterbanden zijn dus niet verplicht in België, maar wel aangeraden als de temperatuur daalt tot onder 7 graden Celsius. "Dankzij de rubbersamenstelling en het bandenprofiel bieden ze extra grip bij lage temperaturen, koude en sneeuw", legt Filip uit.

Je kan ze herkennen aan het 3PMSF-logo, de "3-Peak Mountain Snow Flake". Dit is een logo van een sneeuwvlok in een berg op de banden (zie onder).

Naast winterbanden zijn er ook modder- en sneeuwbanden. Dit soort banden is door de fabrikanten getest in winterse omstandigheden, maar voldoen niet aan de normen voor winterbanden. Modder- en sneeuwbanden hebben een "M+S"-markering.

Snelheidsindex

Als de snelheidsindex van je winterbanden lager is dan de maximale snelheid van de wagen, heb je een sticker nodig met de maximumsnelheid van de winterbanden. "Het maakt niet uit waar je de sticker plakt, maar hij moet binnen het gezichtsveld van de bestuurder hangen", legt Rylant uit.

Snelheidscodering

Elke wagen heeft een bepaalde maximumsnelheid. Dat is de maximumsnelheid die jouw wagen kan rijden. Elke maximumsnelheid komt overeen met een bepaalde codering die je kan vinden in je gelijkvormigheidsattest.

  • M: 130 km/u
  • N: 140 km/u
  • P: 150 km/u    
  • Q: 160 km/u
  • R: 170 km/u
  • S: 180 km/u
  • T: 190 km/u
  • U: 200 km/u
  • V: 240 km/u

Ook voor modder- en sneeuwbanden die een lagere snelheidsindex hebben dan de wagen, is een sticker met maximumsnelheid van de banden verplicht. Maar je mag hier enkel tussen 1 oktober en 30 april mee rijden.

"Als je de regels niet opvolgt, riskeer je een rode kaart op de technische keuring of een boete", vertelt Rylant. "Bij een ongeval kan je ook problemen krijgen met de verzekering."

Let op: in bepaalde landen zoals Duitsland, Oostenrijk en in bepaalde delen van Frankrijk is het verplicht om in de winter te rijden met winterbanden of met 4-seizoensbanden.

2024-03-25T14:56:23Z dg43tfdfdgfd