UITSTOOTVRIJ WAGENPARK WORDT "HELSE UITDAGING" VOOR EU, ZEGT EUROPESE REKENKAMER

Dat er vanaf 2035 in Europa geen nieuwe auto's met verbrandingsmotor meer mogen worden verkocht, is al langer beslist. De maatregel past in de strategie om de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken, wat betekent dat de netto-uitstoot van broeikasgassen dan tot nul moet zijn herleid.

Om de vervoerssector daarin mee te krijgen, moeten echter nog heel wat hordes genomen worden - en dat zal allesbehalve eenvoudig zijn, stelt de Europese Rekenkamer, die de begroting van de EU controleert.

Zo is het cruciaal dat de emissies nu al worden teruggedrongen, maar elke vooruitgang ontbreekt. "Ondanks de hoge ambities en strenge eisen, stoten de meeste klassieke auto's nog steeds evenveel CO2 uit als 12 jaar geleden", zegt Nikolao Milionis van de Europese Rekenkamer.

De motoren van auto's zijn efficiënter geworden, maar dat effect wordt tenietgedaan door de gemiddeld zwaardere auto's en de krachtigere motoren die voor dat gewicht nodig zijn.

Biobrandstoffen kunnen dan weer moeilijk een alternatief worden genoemd. Omdat er amper productie op eigen bodem is, zouden ze massaal moeten worden geïmporteerd, wat dan weer zou indruisen tegen de Europese strategische autonomie op het vlak van energie.

Biobrandstoffen zijn bovendien erg duur, en niet zo milieuvriendelijk als vaak wordt gedacht. Het winnen van grondstoffen voor biobrandstoffen kan namelijk destructief zijn voor ecosystemen, luidt het.

Elektrische wagen, de redder?

Als de CO2-uitstoot door verbrandingsmotoren niet kan worden teruggedrongen, rest enkel de massale uitrol van elektrische voertuigen als mogelijkheid om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Maar ook hier doen zich grote problemen voor, waarschuwen de auditors van de Rekenkamer.

In de eerste plaats blijft de Europese batterijproductie ver achter op die van andere spelers. Van de mondiale productie vindt 76 procent in China plaats, en minder dan 10 procent in Europa. Dat heeft veel te maken met het feit dat grondstoffen van batterijen (lithium, mangaan, kobalt...) vooral afkomstig zijn uit landen waarmee de EU geen handelsakkoord heeft. Daardoor zijn batterijen erg duur en blijven de elektrische auto's zelf onbetaalbaar voor een groot deel van de bevolking.

Kortom, besluit de Rekenkamer, bestaat het risico dat Europa voor de omslag naar elektrische voertuigen afhankelijk wordt van invoer, wat dan weer nadelig zal zijn voor de auto-industrie en de 3 miljoen Europeanen die erin werken. De transitie wordt daarenboven nog eens bemoeilijkt door het gebrek aan laadinfrastructuur.

"Het verbod op benzine- en dieselwagens vanaf 2035 betekent dat er over iets meer dan tien jaar veel meer elektrische voertuigen zullen moeten worden verkocht in Europa", zegt Annemie Turtelboom, die als Belgisch lid voor de Rekenkamer werkt.

"De weg daarnaartoe ligt echter vol valkuilen. Om het bot te stellen, staat Europa voor een raadsel: hoe kan het met de Green Deal onze klimaatdoelstellingen realiseren zonder ons industrieel beleid te schaden en tegelijk de Europese consumenten op kosten te jagen?"

Er ligt geen nieuw verslag aan de basis van de mededeling van de Rekenkamer. Een aantal oudere rapporten werd samengelegd om te wijzen op de uitdagingen waar het beleid voor staat. "We hebben een aantal facts and figures samengebracht, niets meer, niets minder", aldus Turtelboom.

2024-04-22T16:23:34Z dg43tfdfdgfd