TESLA VERSNELT KOMST VAN GOEDKOOP MODEL, BELEGGERS DOLENTHOUSIAST

Niet in de tweede jaarhelft van 2025, maar mogelijk al eind dit jaar: Tesla versnelt de lancering van een goedkoop model (prijskaartje circa 23.000 euro) in een poging om de inzakkende vraag weer aan te wakkeren na weer een teleurstellend kwartaal.

Tesla wil concurrerender worden in de groeiende markt van betaalbare elektrische voertuigen. Met de introductie van dit model positioneert Tesla zich als een directe concurrent voor gevestigde automerken en nieuwe spelers, zoals het Chinese BYD, in een sector waar de prijs een kritieke factor is.

In het nieuws: Topman Elon Musk verklaarde bij de toelichting van de kwartaalcijfers dat het langverwachte compacte model van Tesla, dat eerder de codenaam Redwood kreeg, “begin 2025, zoniet al eind dit jaar” in productie gaat. Dat is minstens een half jaar vroeger dan de timing die het bedrijf eerder had aangekondigd, voor eind 2025.

De context: Het aandeel Tesla staat dit jaar fors onder druk op de beurs en zakte van circa 248 dollar begin dit jaar naar ongeveer 144 dollar, of een daling met ruim 40 procent. Ook de zopas uitgebrachte kwartaalcijfers vallen tegen.

  • De omzet bedroeg 21,3 miljard dollar in het eerste kwartaal. Dat is 2 miljard lager dan een jaar eerder en 1 miljard dollar lager dan de gemiddelde analistenverwachtingen.
  • De winst per aandeel kwam uit op 0,34 dollar, minder dan de helft van de 0,85 dollar een jaar eerder. Analisten rekenden gemiddeld op 0,49 dollar.

De beursreactie: De koers schiet in de beperkte indicatieve handel nabeurs 13 procent hoger, tot zowat 164 dollar. Het is uitkijken of het aandeel dat kan vasthouden wanneer deze namiddag de reguliere beurshandel van start gaat.

2024-04-24T05:38:01Z dg43tfdfdgfd